Lichamelijke belastingGezond werken

Het werken in de schoonmaak en glazenwassersbranche is lichamelijk zwaar en kost energie. Medewerkers moeten regelmatig tillen en dragen, duwen en trekken, staan, etc. Zij gebruiken hun lichaam intensief en lopen dus risico op veschillende lichamelijke klachten. Soms is sprake van ongezonde werkhoudingen. Het is voor werkgever en werknemer belangrijk dat het werk zo veilig en gezond mogelijk gedaan kan worden. Dit voorkomt ziekteverzuim en uitval. In de Arbo CAO staan afspraken die gemaakt zijn om lichamelijke belasting te beperken. Ook binnen de (schoonmaak)vakopleidingen is aandacht voor ergonomisch werken.

Het ministerie SZW heeft een checklist (pdf) ontwikkeld waarmee een werkgever in 1 oogopslag kan zien waar de risico’s liggen.

Algemene risico’s

Tillen en dragen

Het maximaal te dragen tilgewicht in de meest ideale situatie is ongeveer 25 kg. De ideale situatie is het vlak voor de buik dragen. Omdat dit vaak niet mogelijk is, is 25 kg over het algemeen een te zware belasting. Als men regelmatig moet tillen is een grens van 15 kg realistischer.

Duwen en trekken

In het algemeen geldt dat duwen en trekken te zwaar is als dit zichtbare inspanning kost of als er een verandering van houding nodig is om een voorwerp in beweging te krijgen. Het is belangrijk dat voorwerpen die geduwd of getrokken moeten worden niet te zwaar zijn, de wielen soepel lopen en de ondergrond vlak is.

Arm- en handbewegingen

Medewerkers in de schoonmaak werken veel met hun handen. En vaak maken zij keer op keer dezelfde bewegingen (repeterende bewegingen). Het is belangrijk dat er met 1 hand niet meer dan 1 kg kracht wordt uitgeoefend. De pols moet tijdens belasting zoveel mogelijk in de neutrale stand staan. Ook is het van belang dat het hoofd in een neutrale stand staat.

Werkhoudingen

Bij lichamelijk werk zoals in de schoonmaak, is het belangrijk om de werkhoudingen zo gezond mogelijk te houden. Dit betekent dat knielen en hurken beperkt moet worden. Het regelmatig draaien van de romp en het heffen van de armen moet voorkomen worden. Het hoofd moet zoveel mogelijk in een neutrale stand gehouden worden.

Werknemers moeten weten hoe ze zo verantwoord mogelijk hun werk kunnen doen. Het is belangrijk om in een inwerkinstructie hier voldoende aandacht aan te geven. Tijdens opleidingen is er veel aandacht voor ergonomie.