Lichamelijke belastingWerkmaterialen

Stofzuigers

Stofzuigen is lichamelijk zwaar. Door het gebruik van een ergonomisch verantwoorde stofzuiger én het werken in de juiste werkhouding, wordt stofzuigen lichamelijk minder belastend. Daarom zijn er eisen opgesteld waaraan een stofzuiger moet voldoen. Werkgevers mogen hun werknemers uitsluitend stofzuigers laten gebruiken die aan deze eisen voldoen.

Criteria

Op basis van onafhankelijk onderzoek door TNO zijn criteria opgesteld voor ketelstofzuigers, borstelstofzuigers en rug- en heupstofzuigers.  Het beoordelen van stofzuigers is met deze criteria mogelijk.

De criteria hebben betrekking op gewicht, vorm, afmetingen en instelbaarheid van de verschillende onderdelen van de machines. De criteria zijn onderverdeeld in eisen en aanbevelingen. Alle stofzuigers moeten aan de eisen voldoen. Geadviseerd wordt om – bij de aanschaf van nieuwe stofzuigers – tevens rekening te houden met de aanbevelingen.

Schrob- en zuigmachine

Het moppen en stofwissen is lichamelijk zwaar werk. Door het gebruik van een ergonomisch verantwoorde schrob- en zuigmachine én het werken in de juiste werkhouding, wordt lichamelijke overbelasting voorkomen. Daarom zijn er criteria opgesteld voor schrob- en zuigmachines. De werkgever wordt aanbevolen handbediende schrob- en zuigmachines beschikbaar te stellen die aan deze criteria voldoen.

Criteria

Op basis van onafhankelijk onderzoek door TNO zijn criteria opgesteld voor eenschijfschrobmachines, schrobzuigmachines en waterzuigers. Het beoordelen van stofzuigers is met deze criteria mogelijk.

Microvezelmop

Het gebruik van de microvezelmop biedt twee belangrijke voordelen. De lichamelijke belasting is minder en je hebt er geen schoonmaakmiddel bij nodig. De microvezeltechniek is bedoeld voor dagelijkse reiniging. Het is niet geschikt voor hele vieze vloeren. En een belangrijke voorwaarden is dat er een wasmachine aanwezig is, om het veelvuldig tillen van de moppen te voorkomen.

Mop met telescoopsteel

Fysieke belasting is een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid van schoonmakers. Vloeren moppen is lichamelijk zwaar werk. Een mop met telescoopsteel kan onnodige belasting voorkomen doordat de schoonmaker de mop aan zijn eigen lengte kan aanpassen.